fredag 25 september 2009

Jag tänker på det här med cykelhjälm

Jag har det. En ful cykelhjälm. Den sitter där på huvudet. Ruvar mitt huvud. Irriterar mitt sinne. Varje morgon. Varje jävla morgon. Jag vill inte vara en person med cykelhjälm. Men jag vill heller inte skada hjärnan. Ett svårt dilemma det där. Det har ingenting med frisyren att göra, jag kan dock önska att det hade det, för det skulle innebära att jag hade en frisyr att tala om. Men nu är det inte så. Det handlar återigen om mina förbannade fördomar. Hur jag uppfattar personer med cykelhjälm och hur jag inte vill vara en av dem. De där som har mjuk kniv när de skär kött av rädsla att skära sig, som har bälte när de åker buss, som köper möbler med rundande hörn och som har flytväst när de sitter på bryggan och hjälm när de åker längd. Fy för dem. Men jag är ju en så där. I bland trotsar jag dock mig själv och cyklar utan. Snabbt, snabbt så att vinden viner, ögonen tåras och jackan fladdrar bakom mig. Jag känner mig modig och lycklig. Ofta händer det här med ett par glas vin innanför kappan. Så kommer jag hem tittar på hjälmen och skäms lite. Trillar jag, så trillar jag förmodligen när jag är full. Dumt. Kanske lika bra att vara utan hela tiden!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har en närstående som var med om en ganska otäck vurpa och hon hade inte cykelhjälm. Det var nära att det gick väldigt illa. Sedan dess har till och med min sambo som har sagt att han aldrig ska bära cykelhjälm köpt sig en.

Anna

Anonym sa...

Vurpor sker nästan uteslutande i hög hastighet. För den som inte trivs i hjälm finns alternativ. Att cykla relativt långsamt och strikt följa trafikregler är ett sådant. Nästan alla olyckor är självförvållade och graden av risk styr man själv genom sitt beteende.Hjälm är bra för dem som vill ha en men alltför många vantrivs i denna huvudbona vilket är fullt begripligt. Neråt kontinenten ser du knappast vuxna (ej heller barn)iförd hjälm så det här med cykelhjälm är nog att betrakta som lite "svenskt".Det är ju inte farligare att cykla än att promenera om man ser till olycksstatistiken. Fortsätt du cykla utan hjälm och cykla fördömligt istället och minns att rädslan att skada sig ÖKAR risken att skada sig då du manifesterar det du tänker.

Kristoffer sa...

Jag tycker du ska skita i hjälm. Det är inte coolt alls. Jag tror att du blir övermodig och oförsiktigt när du cyklar med hjälm .

Tony sa...

Hjälm är tufft!

Nadra sa...

meh vad fan! Det värsta är att jag just nu skiter i hjälm och gillart. Nästan lika läskigt som fallskärmshoppning. Men jag tror att när regnet kommer så åker den på igen. Den skyddar så bra.